Спецоперація Кремля у Празі або черговий факап російських пропагандистів



Ми часто обговорюємо інформаційні операції РФ проти України на історичному підґрунті. Проте, виявляється, в цьому питанні Україна – не єдиний вектор роботи Кремля. Тож, давайте розглянемо ситуацію, що сформувалась навколо перенесення  пам’ятника радянському маршалу Івану Конєву в Празі.


Справа у тому, що пам’ятник радянському воєначальнику неодноразово піддавався атакам вандалів, тому глава відповідного району Праги Ондржей Колар запропонував перенести монумент до одного з музеїв міста.

Проте, Кремлю така інформація не сподобалась, тому в РФ почали вживати невідкладних заходів стосовно захисту радянського маршала. Російське посольство в Чехії одразу ж засудило ініціативу місцевого політика. Трохи пізніше російський міністр культури Володимир Мединський назвав Коларжа "гауляйтером" (посадова особа в Третьому рейху). Також, один з російських сенаторів запропонував ввести санкції проти Чеської Республіки.

Разом з тим, перед будівлею мерії відповідного району Праги було зібрано близько 100 демонстрантів, які розмахували прапорами РФ та невизнаних ДНР/ЛНР. У багатьох учасників заходу на одязі була георгіївська стрічка, яку чеські журналісти трактують як символ сепаратизму та агресії проти України.

Усі заходи РФ підтримувалися фейковими новинами на російських та проросійських сайтах. Кремлівські пропагандисти навіть вигадали історію про нацистське минуле батька Коларжа та відредагували відповідну статтю у Вікіпедії.

"Після того, як Ондржей Колар оголосив про перенесення пам'ятника радянському маршалу, політик і його родина стали щоденно отримувати погрози. Онлайн-атаки були настільки масштабними, що чеській поліції довелося надати Колару охоронця" - пише видання Die Welt.

Представник служби внутрішньої безпеки Чехії Ладіслав Штіха прокоментував дії РФ наступним чином: "Мова йде про інтегрований підхід всього державного апарату Російської Федерації до ситуації".

Сам О. Колар резюмував усі події щодо скандалу з пам’ятником Конєву наступним чином: "Це цілеспрямована, добре організована, професійна акція. Проте, ми все ж в Празі, а не в Криму". Такими словами чеський політик дав зрозуміти Кремлю, що Чехія не терпітиме інформаційні операції РФ з дискредитації місцевого політикуму та формування протестних настроїв у регіоні.

Комментарии

Популярные сообщения