Шану тирану (частина ІІ): Сталін




Сьогодні будь-який блошиний ринок Грузії чи навіть сувенірна лавка кишать розмаїттям зображень Йосипа Сталіна (з народження Джугашвілі). Його вусате обличчя можна побачити всюди: на магнітах, картинах, пляшках вина, тарілках та навіть коврах. Минуло стільки етапів декомунізації, а грузинські продавці продовжують пропонувати туристам його портрети.
Якщо заїхати в Горі (місце народження Сталіна) то можна побачити відвертий культ тирану. Його зображення реально всюди! Ви навіть зможете відвідати музей, присвячений «вождю» та сфотографуватися з пам’ятниками «батьку народів». Особисто мою емоцію щодо ставлення грузинів до лідера СРСР можна порівняти лише з когнітивним дисонансом.
Але насправді відношення грузинів до свого найвідомішого за всю історію співвітчизника є також досить складним. Серед інтелігенції уже давно нема культу Сталіна, адже на його совісті смерті не лише сотень тисяч іноземців, а й кров самих грузинів. Разом з тим, значна частка жителів Грузії (переважно робочий клас) пишаються тим, що корінний грузин «добився таких висот та змусив світ поважати Грузію». Голосно про це не говорять, але відчуття Сталіна як «свого», сина бідняка з Горі, що став царем всемогутньої Росії, звісно ж є. Люди старшого віку шанують його як сильного лідера, котрий переміг Гітлера (забуваючи про те, що спочатку Сталін був його головним союзником). І це ще не апогей! В Грузії є кілька ортодоксальних сталінських сектантських груп, ідеологія яких побудована на гордості за співвітчизника, який досяг вершин світової влади. У цьому випадку «декомунізація» дасть свої плоди ще не скоро.
Але я не відмовляю українців відпочивати в Грузії. Навпаки, це прекрасна країна з хорошими людьми, смачною їжею та вином. Вона точно варта вашої уваги! Просто подорожуючи туди, не купуйте «по приколу» магнітики на холодильник з людиною, яка штучно створила в Україні Голодомор. Проходьте повз продавців, що продають зображення тирана. Давайте їм знати, що вусате обличчя в позолоті принижує нас - українців. Адже попит породжує пропозицію, не буде попиту – не буде й пропозиції.

Комментарии

Популярные сообщения